[O2] Jak sprawdzić płyn w chłodnicy?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jack_iron
    Classic
    • 2011
    • 5

miguello, spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym" to musiales cos odjebać bo wierzyć mi sie nie chce aż zapytam ktoregoś z drogówki... :szeroki_usmiech
    Za same szyby przy normalnej jeździe nie masz szans o mandat 500 zł
    Niedlugo tak wymyśla ze felg na większe niż seryjne nie bedzie można zalozyć bo stwarza zagrożenie hehe świry :P
    miguello już spuściłem po prostu z kolega robimy szyby i troche wiem na ten temat i takie warszawskie wasztaty PROSZE PANA zrobimy bez wyciągania szyb..... nie w każdym sie da dokładnie zrobic chyba że robią na 1 sezon lub 2 max.
  • OctaviaTomki
    Classic
    • 2010
    • 12

Niedawno kupiłem auto, niestety nie zapytałem poprzedniego właściciela jaki był lany płyn do chłodnicy (pewnie i tak by nie wiedział - auto było serwisowane w Niemczech) i teraz w związku z nadchodzącą zimą zaczynam się zastanawiać czy go nie wymienić? A może da się jakoś łatwo sprawdzić temperaturę zamarzania? Podobno są jakieś urządzenie ale nie wiem gdzie można je kupić.

PS Jeśli będę zmuszony wymienić to na jaki?

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez OctaviaTomki
      A może da się jakoś łatwo sprawdzić temperaturę zamarzania? Podobno są jakieś urządzenie ale nie wiem gdzie można je kupić.
      da się
      podjedź do jakiegoś warsztatu, powinni to mieć, nie pamiętam jak to się nazywa :lol:

Zamieszczone przez OctaviaTomki
      PS Jeśli będę zmuszony wymienić to na jaki?
      standardowo g12+ czy tam g13 jest teraz, IMO wszystko jedno
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• OctaviaTomki
        Classic
        • 2010
        • 12

podjadę gdzieś do mechanika w takim razie, dzięki.

Komentarz

• Nedar
          Ambiente
          • 2009
          • 209
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zasadniczo mamy dwa rodzaje urządzeń do badania płynu chłodniczego.
          Tańszym i bardziej prostym w użytkowaniu rozwiązaniem jest Areometr http://www.olejesamochodowe.com.pl/g...id=PRT&lang=pl. Można go kupić w większości sklepów motoryzacyjnych. Ceny wahają się między 8 - 60 zł w zależności od wykonania i producenta.
          Drugie urządzenie to Refraktometr http://www.refraktometry.eu/products/typ_1_4.html.
          To urządzenie przeznaczone raczej do laboratoriów badawczych. Ceny od ok. 300 zł za najprostsze modele.
          Pozdrawiam

Komentarz

• OctaviaTomki
            Classic
            • 2010
            • 12

dzięki za odp., ale właśnie dzisiaj sprawdziłem u mechanika (chyba miał taki jeden z tańszych przyrządów : ) ) i wyszło że do -22 mam płyn. Więc muszę wymienić :/

Komentarz

Pracuję...